normal
bold
narrow
normal
bold
Body Positive Power
Megan Jayne Crabbe

Body Positive Power

Je leven is al begonnen en daar heb je geen strakke buikspieren voor nodig

Blossom Books
#35
9789463491075
Nederlands

Plot

RECENSIE

Boeken over hoe we er zouden moeten uitzien en/of over hoe we (veel) kunnen afvallen, zijn in het verleden al meer dan genoeg verschenen. Die boeken gaven ons de indruk dat we er enkel bijhoorden als we voldeden aan de normen van de maatschappij. Vaak leidden deze boeken echter alleen maar tot frustratie en desillusie.

Iemand die ook streefde naar een perfect lichaam en problemen had met haar zelfbeeld, was Megan Jayne Crabbe, schrijfster van dit boek. Al sinds haar vijfde had zij hiermee problemen en na een periode van anorexia volgde een periode van diëten, binge-eating, afvallen en weer bijkomen.

Op een gegeven moment ontdekte zij de ‘body positivity power beweging’ waarover zij schrijft in haar boek. De boodschap die ze meegeeft, is dat we goed genoeg zijn zoals we zijn. Het is zonde dat vrouwen hun geluk laten bepalen door de weegschaal en geobsedeerd zijn door ‘goed’ en ‘slecht’ voedsel. Het belangrijkste is dat we weer leren luisteren naar ons zelf en ons lichaam.

Volgens de ‘body positive power beweging’ draait alles rond het herstellen van onze verstandhouding met eten, het terugwinnen van vertrouwen in ons lichaam en de geestelijke vrijheid in ons hoofd. We moeten leren ons lichaam te accepteren en er niet van uitgaan dat we gelukkiger zullen zijn met een maatje minder. Want geluk creëer je zelf! Dit alles weet ze via wetenschappelijke bronnen goed te onderbouwen.

Mede doordat ze zelf met eetstoornissen geworsteld heeft in haar jeugd heeft ze hieraan een volledig hoofdstuk gewijd met getuigenissen van anderen. Aansluitend volgt er een hoofdstuk dat gaat over de verslaving aan extreem sporten met als doel het verkrijgen van een perfect lichaam en het verbruiken van calorieën. Want ook hier: sporten moet leuk zijn en blijven, zonder te overdrijven en zonder vaak blijvende schade over te houden door in het extreme te gaan.

Persoonlijk vind ik het een erg goed boek omdat het de nadruk legt op het zich goed voelen in ons lichaam zoals het is. Het spreekt ook aan omdat het vanuit persoonlijke ervaring is geschreven. Hierdoor leest het boek vlot. In het hoofdstuk over eetstoornissen wordt er aangegeven wanneer er triggerende passages voorkomen die je dan eventueel kan overslaan. Kortom, dit boek is een aanrader voor iedereen die worstelt met zijn of haar gewicht en zelfbeeld en hier toch graag van verlost zou zijn. Dit kan als je gaat denken en leven volgens het body positive power principe.

Bespreking Marina

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Sep 20, 2018 12:26:22
Modified Date Sep 20, 2018 13:41:47