normal
bold
narrow
normal
bold
Het oordeel voorbij
Silvia Rikmanspoel

Het oordeel voorbij

Eigen beheer
#36
9789082877403
Nederlands
LOC Contr. ATB 881

Genres

  • Autobiografie

Plot

RECENSIE

In dit boek neemt de auteur je mee op haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ze wilde deze tocht graag maken om bepaalde gebeurtenissen uit haar verleden een plaats te geven en zichzelf beter te leren kennen.

Silvia groeide op als kind van een ouder met psychiatrische problemen (KOPP-kind) en dit had een grote impact op haar leven. Om hiermee te kunnen omgaan, ontwikkelde ze op haar veertiende boulimia nervosa. Nooit sprak ze er met iemand over, ook niet met haar man en kinderen. De schaamte die ze voelde, was te groot, en ze was bang dat anderen haar zouden veroordelen. Pas rond haar veertigste voelde ze zich klaar om de eerste stappen richting herstel te zetten. Dit betekende natuurlijk dat ze, weliswaar met een bang hart, haar man en kinderen moest inlichten over haar eetstoornis. Gelukkig kon ze op hen blijven steunen en stonden ze achter haar plannen om een pelgrimstocht te ondernemen.

Ze beschrijft van dag tot dag het parcours dat ze aflegt, de contacten met andere pelgrims en de reden waarom zij de tocht ondernemen. Het delen van verhalen lijkt op ieder van hen een helende werking te hebben. Maar eveneens staat ze stil bij de moeilijkheden die ze ervaart en de emotionele impact ervan. Want ook tijdens deze tocht moeten tal van praktische beslissingen genomen worden (wanneer stoppen, wanneer eten, waar slapen, alleen wandelen of samen met anderen…) en ze wil vooral voelen wat ze zelf wil, het oordeel voorbij… En dat blijkt niet altijd even evident te zijn. Af en toe is er een apart hoofdstukje waarin ze wat meer vertelt over haar jeugd en wat het met haar deed om op te groeien met een depressieve moeder.

“Het oordeel voorbij” is een vlot geschreven, prachtig en inspirerend boek. Als lezer word je meegezogen in haar verhaal en kan je niet anders dan meevoelen met hetgeen ze zo treffend weet te verwoorden. Mensen met een eetstoornis zullen zich ongetwijfeld herkennen in veel van wat ze schrijft. Maar dit boek is eigenlijk een aanrader voor iedereen. Silvia wil immers taboes doorbreken, openheid creëren, lotgenoten inspireren en een positieve boodschap uitdragen, en daarin is ze met glans geslaagd!

Bespreking Fabienne

Personal

Quantity 1
Read it
Added Nov 28, 2018 12:59:15
Modified Nov 28, 2018 13:08:24