normal
bold
narrow
normal
bold
Samen de eetstoornis aanpakken
Janet Treasure, Gráinee Smith en Anna Crane

Samen de eetstoornis aanpakken

Bewezen effectieve vaardigheden om je kind of partner te ondersteunen

SWP (2021)
#86
9789088509773
262 pages | Nederland | Nederlands
LC Classification PSY928

Genre

  • Psychologie

Subject

  • Eetstoornissen

Plot

RECENSIE

Op de achterflap van het boek staat onder andere het volgende te lezen: “Wat te doen als je kind of naaste een eetstoornis heeft? Gelukkig is er inmiddels veel meer bekend. Dit boek vergroot kennis en inzicht en biedt vaardigheden die nodig zijn om je kind of naaste thuis te ondersteunen. Het boek geeft zowel praktische handvatten als strategieën om met stressvolle situaties om te gaan. Zo kun je je kind of naaste beter begrijpen en effectief ondersteunen en komt het ook de continuïteit van de behandeling ten goede”.

De expertise en de vaardigheden, ontwikkeld in het Maudsley ziekenhuis in Londen om mensen met een eetstoornis te helpen, vormen de basis van dit boek. Wanneer iemand in een gezin een eetstoornis ontwikkelt, heeft dit immers niet alleen een impact op de patiënt zelf, maar ook op de rest van het gezin. De auteurs maken trouwens geen onderscheid tussen de verschillende soorten eetstoornissen en om de leesbaarheid te bevorderen gebruiken ze Imes als naam voor alle personen met een eetstoornis.

Om te leren omgaan met de complexe problemen die een eetstoornis met zich meebrengen zijn in de eerste plaats vaardigheden nodig om gewoontes te doorbreken. Automatische reacties van verzorgers, die vaak handelen vanuit een gevoel van angst, bezorgdheid en onmacht, hebben immers vaak een averechts effect op het gedrag van iemand met een eetstoornis. Daarom is het belangrijk dat verzorgers zich bewust worden van wat er allemaal speelt, dat ze plannen maken om het anders aan te pakken en dat ze vervolgens telkens opnieuw uitproberen, evalueren en bijsturen.
Door dit te doen laten verzorgers Imes zien dat ze bereid zijn zelf te veranderen en dat fouten maken mag. Andere belangrijke vaardigheden zijn het bestrijden van angst en het ontwikkelen van een goede wederkerige communicatie met Imes. Op elk van deze vaardigheden wordt in diverse hoofdstukken dieper ingegaan aan de hand van herkenbare voorbeelden.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die als verzorger een relatie heeft met Imes, zowel voor professionelen als mantelzorgers dus. Persoonlijk lijkt het me voor mantelzorgers niet altijd evident om deze methode in de praktijk toe te passen maar door het lezen van dit boek zullen ze wel veel meer inzicht krijgen in enerzijds de complexiteit van de eetstoornis en anderzijds hun eigen gedrag.

Recensie Fabienne

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Feb 24, 2021 14:29:30
Modified Date Feb 24, 2021 14:29:31