normal
bold
narrow
normal
bold
Vad víz - Aqua Hungarica

Vad víz - Aqua Hungarica

Vad víz - Aqua Hungarica

Pannonia Entertainment (Jun 03, 2021)
Documentary
Hungary | Hungarian | Color | 1h 12min
#38676
Nincs besorolva
1 disc

Magyarország a vizek országa. A Kárpátok lábánál összecsapó természeti erők mellett maga az idő alakította vízrajzát. Az itt kialakult élővilág mindennapos harcot vív az elemekkel, és az emberi tevékenységgel. Hazánkban, ahol a folyók vadul törtek utat maguknak, patakok zúdultak a mesebeli erdőkre, hévízi források és változékony lápok tarkítják a környezetet, élővilág változatosabb, mint bárhol máshol Európában. Ez Magyarország vadvizeinek története...

A WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő új magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal. A kis-balatoni vadon gazdag mocsárvilágától az Aggteleki Nemzeti Park párás, érintetlen erdőségein át a Hévízi-tó víz alatti dzsungeléig számos hazai táj mutatja meg eddig ismeretlen arcát a filmben. A közelről apró sárkánynak tűnő foltos szalamandrák, a nádi farkasnak is nevezett aranysakálok, a rejtőzködő vidrák és „sétáló” harcsák világa mellett olyan speciális életterek is megelevenednek a vásznon, mint a szélvédett öblök burjánzó madárvilága, vagy a lassan csordogáló hegyi patakok különleges mikrovilága. Fény derül arra is, hogy milyen változásokkal kell ma szembenézniük az itt élő állatoknak a túléléshez, mekkora veszélyt jelentenek a betolakodó fajok az őshonos élővilágra, és hogyan nézhetett ki a Kárpát-medence több millió évvel ezelőtt.
A stáb 9 hónapon át, 27 helyszínen forgatott a filmhez, számos speciális technikát – köztük fényérzékeny éjszakai kamerákat, lassított és gyorsított, ún. timelapse felvételeket, makro- és légifelvételeket – alkalmazva, ami a különböző fajok megfigyelésének egy merőben más dimenzióját tette lehetővé. A film készítésében tudományos konzulensként meghívott szakértők is részt vettek, többek között a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai.
A Vad víz – Aqua Hungarica a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál versenyprogramjában debütált a szakmai közönség előtt, a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen Fehér Zoltánt, a film rendező-operatőrét dokumentumfilm operatőrnek járó díjjal ismerték el. A hazai filmszínházakba június 3-tól érkezik meg a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Hungary is the land of waters. The forces of nature colliding under the Carpathian Mountains and time itself shaped its hydrography. The wildlife that evolved here fights a daily fight with the elements and human activity. In this country, where rivers forced their way wildly, creeks showered onto fabulous forests, thermal springs and changeful moors vary the environment, the wildlife is more diverse than anywhere else in Europe. This is the story of Hungary's wild waters.


Cast

Forgács Péter Narrator

Crew View all

Director Fehér Zoltán
Writer Fehér Zoltán
Producer Fehér Zoltán

Personal

Location wanted
Quantity 1
Seen
Added Date Jun 14, 2021 17:23:28
Modified Date Feb 18, 2023 18:44:37