normal
bold
narrow
normal
bold
A Good Woman Is Hard To Find

A Good Woman Is Hard To Find

A Good Woman Is Hard To Find

2019
Crime | thriller
UK | English | Color | 1h 37min
Blu-ray
Nincs besorolva
4042564201727
| 1 disc

Egy özvegy nő bármit képes megtenni gyermekeiért, mindeközben fáradhatatlanul férje gyilkosa után kutat.

Bolger fiktív alteregója, Sarah Collins egy lepukkant, bűnfészekké aljasult, meg nem nevezett északír (ám félig Liége-ben forgatott) lakótelepen egyedül neveli kislányát és fiát, miután drogkereskedő férjét, Stephent fényes nappal leszúrták. Kisfia a sokk óta képtelen beszélni, az őt hellyel-közzel támogató édesanyjával ingatag viszonyt ápol, ráadásul anyagi gondokkal küszködik. Monoton hétköznapjai gyökeres fordulatot vesznek, amikor a lakásába ront Tito, a helyi gengsztertől drogot csenő kispályás. A díler rögtön bizniszre kényszeríti a nőt: hallgatásáért cserébe részesedik az eladott kokainért járó pénzből. Természetesen a dolgok hamar eldurvulnak, és Sarah-nak lépnie kell.

Pastoll kisrealista bűnthrillert skiccel, otthonosan mozog a nehéz sorsúakat nyomon követő, talajközeli szociodrámában (a Greens-áruház kijáratánál például választási szórólapokat osztogatnak) és mozija a színész-karakter-párhuzamokat sem maszatolja el. Főalakja ugyanis bírhatatlan terhet cipelő, gyerek-, illetve kamaszkorból épphogy kikászálódott, hamar anyaszerepbe kényszerült lány, aki radikális körülmények között kénytelen felnőni, és az anyja régi mesekönyvéből a saját utódainak olvasni. Elénk tárul a színész teljes életkorát lefedő pályakép: az A Good Woman Hard to Find vízválasztó, a pszichopata babysitteres Emelie-t követő lassú, de biztos átmenet újabb allegorikus műfajátirata.
Traumafeldolgozásról, gyászmunkáról ugyancsak hitelesen elmélkedik a cselekmény: Abner Pastoll és a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató Ronan Blaney forgatókönyvíró rávilágítanak, Sarah leírhatatlanul magányos, így nehezen lendül túl imádottja meggyilkolásán. 4 és 6 éveseire nem számíthat, az anyukája szerint elfecsérelte a jövőjét, de intézményi síkon sem vall szégyent a mozi genderpolitikája. A férjhalál ügyében Canossát járó Sarah-ra, bandaháborúra hivatkozva, ügyet sem vet a rendőrőrs adminisztrátora, a fián segítő pszichológus enyhén ostobának tartja, a kirendelt szociális munkás nem igazán érti, min megy keresztül, a lakására érkező rendőrök problémaforrásként írják le, és 18 fontot sem tud előhalászni a zsebéből a szupermarket kasszájánál, ahol a biztonsági őr is halk verbális-szexista abuzúsoknak veti alá.

Szürke, olykor feketében és olajbarnában úszó jeleneteket látunk, a nélkülözést szituációk, nem kamerába néző sanyarúak révén tapasztaljuk, így Pastoll és az író Ken Loach szocreál hagyományait ültetik át egy Mike Hodges társadalmi elkötelezettségét, bűndráma-affinitását kamatoztató dolgozatba. Az A Good Woman Is Hard to Find baloldaliságát Sarah, a nincstelen munkásosztálybeli helytállása biztosítja. Példaképpé nő, miután embert próbáló zűrök közben vet véget egyedüllétének. (Ugyanakkor a melósnézőpontot erős kritikával is illeti a film, miután Sarah a narkóbevételből vásárol / spagettit eszik a gyerekeivel egészen addig, amíg a kis Ben nem dézsmál a fürdőszobafal mögé rejtett zacskókból.) Nem véletlen, hogy Bolger elsősorban kékgalléros édesanyja beszámolóival készült a szerepre: a távol maradó hentespapa és a lányaiért aggódó cukrászmama befolyása nem tűnt el nyomatalanul, Pastoll - Tito behatolásával - a gyerekek, a család és a betört ablakú otthon oltalmazásáról szóló home invasion thrillerek motívumait is felhasználja, ráadásul a nő-férfi-dinamikát sem hagyja parlagon heverni.


Personal

Location HDD 28
Quantity 1
Seen
Added Date Aug 22, 2020 20:52:55
Modified Date Feb 18, 2023 18:09:56