normal
bold
narrow
normal
bold
Pergőtűz I-V.

Pergőtűz I-V.

Pergőtűz I-V. (OS) HunDub

1982
dokumentum
Magyarország | Hungary | Color
#35152
8
1 disc

A háborút megelőző évtized híradóiból, a Magyar Film Iroda által készített dokumentumokból vett összeállítással a film mintegy bevezeti a nézőt a 30-as évek végének magyarországi hangulatába. Pontosabban abba a világba, amelyet a filmhíradó tükrözött. 1942 tavaszán német követelésre megindul a 2. magyar hadsereg szervezése és a keleti frontra irányítása. A katonavonatok útja a háborús Lengyelországon át vezet. Az első trauma itt éri a katonákat: a helyi lakosság sorsa, éhség, megaláztatás, koncentrációs tábor. Majd tovább, keresztül a partizánoktól támadott brjanszki erdőn át Kurszkig, innen gyalog az első vonalig - a Donhoz. A tyimi harcok, az első sebesültek, halottak százai kísérik az áttörési kísérleteket.

Miről szól?

A magyar hadsereg doni veresége a 2. világháború fájó katasztrófája, amelynek során a rosszul felszerelt, ellátási és utánpótlási nehézségekkel küzdő, az orosz télben fagyoskodó katonák megsemmisítő vereséget szenvedtek az orosz hadseregtől.

Mitől különleges?

A szocializmusban sokáig csak a hivatalos ideológia szerint lehetett beszélni a második világháborúról, amely szerint a doni katasztrófa a Horthy-rendszer egyik főbűne volt, hiszen a vezetés csak meghalni küldte a 250 ezer magyar katonát a Don-kanyarhoz. A túlélők nem beszéltek az átélt borzalmakról, mert szégyellniük kellett, hogy „a fasiszta magyar hadsereg” katonái voltak, amely a „dicsőséges Szovjetunió” ellen harcolt. Ezzel számolt le Sára Sándor dokumentumfilm-sorozata, amely

a kor lehetőségeihez képest őszintén mondta el, mi történt a magyar katonákkal a hazájuktól több ezer kilométerre fekvő frontvonalon.

A Pergőtűz kronologikus sorrendben haladva, a visszaemlékezéseket híradórészletekkel dúsítva rekonstruálja a doni tragédiához vezető utat. Egyenlő alanyként, azaz egyformán áldozatként kezel tiszteket és közkatonákat, akik letaglózó erővel láttatják a megpróbáltatásokat: a hosszú, erőltetett menetet, amely során odafagyott lábukhoz a bakancs, a zsidó munkaszolgálatosokkal való találkozást, akik közül a nők a testüket ajánlották fel egy darab kenyérért, és a hadvezetés megkérdőjelezhető döntései alapján hozott véráldozatokat.

Hogyan készült?

Miután pénzügyi okokra hivatkozva, valójában kényes politikai áthallásai (1956-os forradalom, 1968-as csehszlovákiai bevonulás, Erdély) miatt nem engedélyezték a mádéfalvi veszedelemről tervezett filmjét, Sára Sándor úgy döntött, a lehető legolcsóbban fog forgatni, méghozzá dokumentumfilmeket. Így olyan, a szocializmusban elhallgatott témákat is feltárhatott, mint a bukovinai székelyek kitelepítése (Sír az út előttem), a kárpátaljai férfiak elhurcolása a szovjet munkatáborokba (Csonka Bereg), vagy épp a magyar hadsereg doni katasztrófája. 1979-től három éven át forgatott interjúkat túlélőkkel és szemtanúkkal. A kezdetben kétórásra tervezett dokumentumfilm végül 25 órásra duzzadt, és a Magyar Televízió finanszírozásában 25 részes tévésorozat készült belőle Krónika címmel. A Krónika vetítése végül botrányba fulladt, az anyagot több helyen cenzúrázták, a vágatlan változat csak a rendszerváltás után kerülhetett adásba. Sára elkészítette a dokumentumfilmes nagyregénynek is beillő Krónika moziváltozatát is: ez lett az ötrészesre, nyolcórásra megvágott Pergőtűz.

Hol a helye a (magyar) filmtörténetben?

A Krónika, illetve a Pergőtűz hiánypótló vállalkozás volt a magyar filmtörténetben. A 70-es években nagy port kavart Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című könyve, amely a doni eseményekkel foglalkozott, és amely nyomán megnőtt az igény Magyarország második világháborús szerepvállalásának újragondolására. Ezt elégítette ki Sára dokumentumfolyama, amely megőrizte a túlélők emlékeit az utókor számára, így megteremtette a második világháború kollektív magyar emlékezetét. Nagy hatást gyakorolt a filmszakmára is, amely az elfojtott emlékezetet interjúkra épülő, hosszú dokumentumfilmekben tárta fel, és ágyazott meg velük a rendszerváltásnak a 80-as években (Pócspetri, Recsk, Törvénysértés nélkül, A Dunánál).


Personal

Location HDD 45
Quantity 1
Seen it
Added Jun 04, 2020
Modified Jun 04, 2020

Edition details

Audio tracks AC3 (magyar)
Extras Online

Notes

Amennyiben szeretnéd a filmet letölteni és a Moziverzum regisztrált tagja vagy, továbbá rendelkezel online hozzáféréssel, akkor másold az akábbi linket a böngésződbe:
http://www.cloud.moziverzum.net/perg-t-z-i-v.-1982-hundub.php

Tags

2. magyar hadsereg Don kanyar II. világháború keleti front Kurszk