normal
bold
narrow
normal
bold
Batalion

Batalion

A zászlóalj (OS) RusDub, HunSub

Art Pictures Studio (2015)
Action | Drama | History | War
Russia | Russian | Color | 2h
#35137
8
DVD
5027035015460
| 1 disc

Tartalom:
A film az I. világháború végén játszódik, 1917 nyarán, amikor Oroszországban megalakították az első női „halálzászlóaljat”. A fent említett tájékoztató feliratot követően a kezdő képsorok Szent-Pétervárt mutatják, egy főhadnagyot, aki éppen a frontról jön és kocsist fogad. A kocsis így elemzi a forradalom után kialakult helyzetet:
Amióta ez a Kerenszkij van hatalmon, nincs rend errefele. Kiengedtek a börtönökből, mindenféle népséget…Politikaiakat, tolvajokat, gyilkosokat… Éjszakánként ezek lepik el az utcákat. Garázdálkodnak, rendnek meg nyoma sincs. Csendőrök helyett máma rendőrök vannak, de mi hasznunk van belőlük?
A tisztet Kerenszkij irodájában látjuk újra, ahol a hadügyminiszter a vezérkarral tanácskozik, egy támadás tervét (Kerenszkij offenzíva) készítik elő. Amikor a főhadnagy beszámol a fronton kialakult helyzetről, miszerint
A katonák nem hajlandóak harcolni. Egyfolytában gyűléseznek, és bratyiznak a németekkel. A németek felkelésre bíztatják őket. Leitatják a katonákat, tökéletes oroszsággal írott röplapokat osztogatnak….A szabadság eszméje leöntve német snapsszal teljesen meghülyíti a katonákat. Nem érzik kötelességüknek megvédeni a Hazát. A katonatanácsok teljesen szétverik a hadsereget…
Kerenszkij elégedetlen a beszámolóval, és a hadseregben kialakult káosz rendbehozatalára női zászlóaljak megalakítását tartja célravezetőnek:
Parancsomra toborozást végeznek Bocskarjova nõi zászlóaljába. Éppen ez fogja megnövelni a hadsereg erkölcsi tartását.
Ezután a film több mint felében az első „Halálzászlóalj” (ezt az elnevezést a zászlóalj parancsnoka Marija Bocskarjova használta) toborzásáról, a harcra való felkészítésről szól. A haza hívására a társadalom széles rétegéből, különböző indíttatásból jelentkeznek önkéntesek: például Natalia Tacsiscseva grófnő, akit tábornok apja ajánl szolgálatra; Nágya, aki vőlegénye halálát akarja meg bosszulni az ellenségen, Froszka, Nágya a szobalánya, akit lefizetnek, hogy védelmezze úrnőjét; Duszja a drabális parasztlány; Rivka a zsidó kislány,stb.
A kiképzés kemény, a szegény paraszti sorból származó Bocskarjova még a testi fenyítéstől sem riad vissza, de a zászlóalj önkéntesei megértik viselkedését, és amikor az ütlegelésért feljebbvalói elzárják, az önkéntesek egyhangúan követelik szabadon bocsátását..
Miután a női önkéntesek sikeresen vizsgáztak harci felkészültségükből, a zászlóaljat kivezénylik a frontra. A fronton szétzüllött a hadsereg, harcolni nem akaró férfiakat találnak. Amikor először találkoznak a katonákkal, a férfiak nem bajtársakat, hanem nőket látnak bennük.

Bocskarjova ekkor kioktatja őket:
Mit gondoltatok, hogy minek jöttünk ide? Azt hiszitek, azért, hogy veletek henteregjünk? Mi harcolni jöttünk ide. Azért, hogy veletek együtt védjük a hazát a németektől. Mi bajtársak vagyunk…
A zászlóalj egy idő után tűzvonalba kerül, a németek támadásba lendülnek, és az orosz lövészárokban bekerítik őket.
A film befejező képsorain az asszonyok kilátástalan helyzetükben imádkoznak, ám ekkor az addig szétzilált, harcolni nem akaró férfiak támadásba lendülnek, hangos hurrá kiáltással rohannak az ellenség felé.
A film ismét tájékoztató szöveggel zárul:
Ez volt a női zászlóalj utolsó ütközete, de Bocskarjova zászlóaljának példáját követve
asszonyok újabb zászlóaljakat hoztak létre. Ám Oroszországot másik háború várta – a polgárháború.
1920-ban Maria Bocskarjovát főbe lőtték a fehérek mozgalmában való bűnrészességéért.

Russia, 1917, WWI. This is the story of the 1st Russian Women's Battalion of Death, formed as part of an ill-conceived propaganda ploy by the Russian Provisional Government in late May of 1917.


Cast View all

Lesya Andreeva Feklusha
Mariya Antonova Evdokiya Kolokolchikova
Mariya Aronova Mariya Bochkareva
Nikolay Auzin Nikolay Seleznev
Marat Basharov Aleksandr Kerenskiy
Margarita Bychkova mat Nadi
Sergey Byzgu Afanasiy Bochkaryov
Valeriy Degtyar Ilya Tatishchev / general
Aleksey Dmitriev Pankrat
Polina Dudkina Galina Svistunova
Evgeniy Dyatlov Aleksey Tseplyaev / polkovnik
Khelga Filippova mat Toni
Konstantin Fisenko Ofitser
Arina Ivanova Sestra miloserdiya
Yevgeni Karpov General genshtaba
Mikhael Kasalov Petya
Kirill Kobzarev Matros
Vitaliy Kovalenko Borozdin / polkovnik
Mariya Kozhevnikova Natalya Tatishcheva
Alyona Kuchkova Nadya
Anna Kuznetsova Serafima Pluzhnikova
Mila Makarova Tonya
Yanina Malinchik Dusya Grinyova
Maksim Mityashin Vasilkov
Evgeniya Natanova Rivka

Personal

Location HDD 44
Quantity 1
Seen it
Added Jun 02, 2020 21:41:36
Modified Jun 03, 2020 09:39:22

Edition details

Audio tracks AC3 (orosz)
Subtitles magyar
Extras Online

Notes

Amennyiben szeretnéd a filmet online megtekinteni ( a rendszer engedélyezi a letöltést is), és a Moziverzum regisztrált tagja vagy, továbbá van online hozzáférésed is, akkor másold az alábbi linket a böngésződbe:
http://www.cloud.moziverzum.net/a-zaszloalj---bataljon---batallion-2016-rusdub,-hunsb.php

Tags

I. Világháború Kerenszkij női katonák