normal
bold
narrow
normal
bold
Antigone

Antigone

Antigoné (VS) GRGDub, EngSub

1961
Drama
Greece | English | Color | 1h 22min
#34908
6
1 disc

Tartalom:
Kakoyannisz Elektrájával ellentétben Dzavellasz a "szöveghű" drámafeldolgozás híve. Meggyötört arcú, öreg Kreónja, ha nem is velejéig gonosz, de meglehetősen kegyetlen. A hagyományos, a magyar gimnáziumi tankönyv által is tanított Antigoné-értelmezés mozgóképes verziója, nem kiemelkedő, de élményszerű színészi játékkal.

Kreón megérkezik Thébába és mindjárt szónokolni kezd a közérdek elsőbbségéről a magánérdekkel szemben. Hogy ez mit jelent, azt Oidipusz két lánya, Antigoné és Iszméné tapasztalhatja meg először, mivel megtiltja nekik Kreón, hogy a város ellen harcoló testvérüket, Polüneikészt annak rendje és módja szerint eltemessék. Mindjárt Kreón is megmutathatja, hogy ő miként tartja be saját törvényét: mivel egy őr jelenti, hogy valaki elhantolta Polüneikészt, gyorsan megvádolja az őrt, hogy ő temette el a férfit, s erre azok bérelték fel, akik nem szeretik Kreónt. Mivel az új király hiúságát sérti az ügy, amúgy közérdekből, anélkül, hogy meggyőződött volna vélekedésének igazságáról, halálosan megfenyegeti "tettéért" az őrt...

In Thebes in ancient Greece, King Oedipus kills his father and marries his mother Jocasta, having two sons - Eteocles and Polyneices - and two daughters - Ismene and Antigone. King Oedipus dies a beggar in the exile after gouging out his own eye, and Eteocle agrees to reign in Thebes in alternating years with Polynices. However, he refuses to resign after the first year and Polynieces raises an army and attacks Thebes, and they kill each other. The ruler of Thebes Creon decrees that Eleocles should have an honorable burial while the body of the traitor Polyneices should be left on the battlefield to be eaten by the jackals and vultures. However, Antigone, who was betrothed to Creon's surviving son Haemon, defies Creon's orders and buries her brother. When Creon is reported of the attitude of Antigone, he sentences her to be placed in a tomb alive. Antigone hangs herself in the tomb and Haemon tries to kill his father first and then he kills himself with his sword...


Cast View all

Irene Papas Antigone
Manos Katrakis Creon
Maro Kodou Ismene
Nikos Kazis Haemon
Ilia Livykou Eurydice
Giannis Argyris A Sentry
Byron Pallis A Messenger
Tzavalas Karousos Tieresias
Thodoros Moridis First Elder of Thebes
Giorgos Vlahopoulos Elder of Thebes
Yorgos Karetas Elder of Thebes
Thanasis Kefalopoulos Elder of Thebes
H. Bourgatzas Elder of Thebes
I. Garifalidis Elder of Thebes
A. Kakoulidis Elder of Thebes
Antonis Saviolakis Elder of Thebes
Pavlos Rafeletos Elder of Thebes
Mimis Rougeris Elder of Thebes
Kostas Alatzas Elder of Thebes
D. Skouris Elder of Thebes
D. Xidis Elder of Thebes
Koula Agagiotou
Labros Kotsiris
Kostas Papakonstantinou
Giota Soimoiri

Personal

Storage device mkv, AVC
Condition video 2400 kbps
Quantity 1
Seen it at 1524 MB
Added May 30, 2020
Modified Jun 07, 2020

Edition details

Screen ratios 708x476
Audio tracks AC3 (görög)
Subtitles Angol
Extras free online (regisztráció nélkül), VIP szekció

Notes

Ha elboldogulsz az angol vagy a görög nyelvvel és ha szeretnéd letölteni a filmet és még VIP tag is vagy a Moziverzumban, akkor az alábbi linket másold be a böngésződbe:
http://www.cloud.moziverzum.net/antigone---antigone-1961-goeroegdub,-engsub.php

regisztráció és egyéb kötöttségek nélkül online is nézheted a filmet görög nyelven, angol felirattal. Ez esetben ezt a linket másold a böngésződbe:
https://www.youtube.com/watch?v=GGTAbx0BW7I

Tags

görög mítosz Théba