normal
bold
narrow
normal
bold
Protector

Protector

A védelmező

2009
Drama | Romance
Czech Republic | Czech | Color | 1h 38min
#34262
DVD
Nincs besorolva
616892146568
| 1 disc
Region 1

egy Hitler idézettel kezdődik, miszerint „A cseh az olyan kerékpáros, aki meggörbül, amikor pedálozik.” Ez a mondat adja meg a film alaphangját, egyértelműen utalva az 1942-es Heydrich elleni merényletre, és amint a későbbiekben látjuk, a kerékpár szerepe végigvonul a film történetén.
A történet azonban 4 évvel korábban kezdődik, nem sokkal Csehszlovákia megszállása előtt. Hana a karrier útján ígéretesen induló színésznőt látjuk forgatás közben. A „film a filmben” felvételén Hana és egy idősebb kollégája éppen kerékpározást imitálnak. Hana kapcsolata férjével, Emillel a jelentéktelen rádióriporterrel nem egyenrangú, a sikeres színésznőcske szeretett lenézéssel kezeli féltékeny férjét.
Kettejük kapcsolatában azonban minden megváltozik a német bevonulást követően. Hanát a faji törvények szerint zsidónak minősítik, annak ellenére, hogy mindig is csehnek tartotta magát. Így azután a szereplésektől, sőt a nyilvános szórakozóhelyek látogatásától is eltiltják. Emilnek viszont felragyog csillaga, miután kollégáját, Frantát, aki nem rejti véka alá ellenszenvét az új rendel, letartóztatják. Emil elfoglalja kollégája helyét, ő hajlandó szerepet vállalni a náci propagandaadó munkájában, nemzeti szocialista főnöke még azt is elnézi neki, hogy nem szalonképes (zsidó) felesége van. A férj egyre népszerűbb lesz, a feleség viszont egyre nehezebben tűri a bujkálást, a bezártságot. Emil úgy érzi, és úgy is tesz, hogy ő a védelmező, ő menti a fennálló renddel szemben „alsóbbrendű” feleségét.
Miután Hana megtudja, hogy Emil viszonyt kezdett Verával, Franta volt szeretőjével, az asszony egyre mélyebb kapcsolatba kerül Petrrel, a nemrégiben megismert morfinista mozigépésszel, bár nem hajlandó ágyba bújni vele. A házaspár viszonya megromlik, vagy veszekszenek, vagy nem is beszélnek egymással.
A Heydrich elleni merénylet után Emilt náci főnöke arra utasítja, hogy beolvassa a rádió dolgozóinak a Harmadik Birodalom iránti hűségnyilatkozatát. Emil félve, hogy lekési a rendkívül bizalmas feladatot, újabb szeretőjétől, egy pletykalap fiatal újságírónőjétől, kerékpáron tér haza. Mivel a rádióban állandóan egy női kerékpárt keresnek Hana azt gondolja, hogy férje valóban a partizánok segítőtársa volt, igyekszik elrejteni a biciklit. Hamarosan kiderül a félreértés, Hana úgy gondolja, hogy férje sohasem volt az ő oldalán. Ezért elhagyja lakásukat, Petrhez megy, aki éppen kábítószer hatása alatt az ő első filmjét nézi. A német hatóság rájuk tör, a fiút a gyásznap rendelkezések megszegése miatt letartóztatják, Hana is csak nehezen tud elmenekülni. Az asszony rádöbben arra, hogy nincs életének tovább értelme, és feladja magát a hatóságnál. Emil az utolsó percben mégsem vállalja a hűségnyilatkozat beolvasását, és a (merénylettel kapcsolatosnak hitt) kerékpáron felesége keresésére indul. A film utolsó képein az emberek hosszú sora menetel a deportálás felé, közöttük feltűnik Hana is.


Personal

Location HDD 44
Quantity 1
Seen
Added Date Feb 12, 2020 20:10:19
Modified Date Feb 18, 2023 17:56:14

Edition details

Screen Ratios Widescreen (1.85:1)
Audio Tracks SUB [English]
Subtitles magyar
Distributor Film Movement
Edition Release Date Jan 10, 2012