normal
bold
narrow
normal
bold
Honger naar vervulling
Modita van Zummeren

Honger naar vervulling

Oorzaken en bevrijding van de eetproblemen anorexia, boulimie & overgewicht

Boekscout (2021)
#96
9789464316094
220 pages | Nederland | Nederlands
LC Classification PSY 931

Genre

  • Psychologie

Plot

RECENSIE

van Zummeren schreef met 'Honger naar vervulling' een boek dat heel bijzonder is. Het geeft ons inzicht in oorzaken van eetproblemen op een manier die dicht bij de beleving staat van personen met een eetstoornis. Ze besloot het boek te schrijven dat ze zelf zo gemist had toen ze zelf worstelde met een eetstoornis.

We weten intussen allemaal hoe eetstoornissen multifactorieel bepaald zijn. Toch blijven er nog zoveel onduidelijkheden en onopgeloste vraagstukken. Eetstoornissen blijken psychische stoornissen met een langdurige ziekteverloop, waardoor er een grote impact is op het ontwikkelingsproces en het functioneren.

In hedendaagse boeken blijven bepaalde aspecten onderbelicht of krijgen ze niet meer dezelfde aandacht zoals die er misschien ooit eerder wél was... Daarom lezen we bij van Zummeren nu vooral meer over de psychologische en relationele invloeden bij het ontstaan en uiteindelijk ook het 'vrij worden van' eetstoornissen. Opvallend is bijvoorbeeld dat we voor het ontstaan van eetstoornissen soms al kunnen terugkeren naar de vroegste ervaringen en hoe baby's en jonge kinderen in interactie met hun omgeving zoveel leren én afleren. Deze visie brengt ons een ontwikkelingspsychologisch perspectief, dat inzichten kan geven in waarom bepaalde (sensitieve) kinderen een eetstoornis ontwikkelen en andere niet. Kinderen zijn voor hun leven afhankelijk van hun verzorgers. Ze zijn zo afgestemd op hun omgeving, dat ze al snel signalen oppikken over wat hen te doen staat om de zorg te kunnen krijgen die nodig is om te overleven. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen zo ingesteld geraken op de omgeving dat ze hun eigen noden en behoeften onderdrukken of leren wegschuiven. Later kan dit tot een soort identiteitscrisis leiden: wie ben ik eigenlijk, mag ik wel eigen behoeften hebben, hoe maak ik me los van de ander en hoe kan ik op mezelf bestaan?

Doorheen de verschillende hoofdstukken lees je hoe de theorie van toepassing was in het eigen leven van de auteur. Hoe zij als kind heel wat pijn om zich heel voelde en daarbij een grote machteloosheid ervaarde. Hoe zij geen volwassen vrouw wou worden en zichzelf dus 'klein' hield, tot ze op een dag voelde dat het tijd werd om te groeien. Ze beschrijft ook welke weg zij vond om haar ‘honger naar vervulling’ te bevredigen, zonder eten.

Voor wie meer inzicht wil krijgen hoe bepaalde dynamieken uit het verleden een impact hebben (gehad) op het ontwikkelen van de eetstoornis en op wat helpend kan zijn om jezelf ervan te bevrijden, is dit boek een echte aanrader.

Recensie Els

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Jun 03, 2021 12:44:17
Modified Date Jun 03, 2021 12:44:18