normal
bold
narrow
normal
bold
Liefs, ik
Kato Marynissen

Liefs, ik

Partizaan (2020)
#84
9789464076066
191 pages | België | NEDERLANDS
LC Classification ATB 925

Genre

  • Autobiografie

Subject

  • Eetstoornissen

Plot

RECENSIE

Met ‘Liefs, ik’ schreef Kato Marynissen een vlot leesbaar, verhelderend en herkenbaar boek over haar persoonlijke ervaringen als adolescent die vastloopt in een eetstoornis en ook over haar weg naar herstel. Het werd een mooie afwisseling tussen enerzijds inzichtgevende dagboekfragmenten en anderzijds kadering van de eetstoornis-problematiek en informatie van hulpverleners over hoe het traject van Kato verlopen is.

Dit boek geeft inzicht en hoop voor jongeren die ook erg worstelen met zichzelf en een eetproblematiek. Kato weet duidelijk onder woorden te brengen hoe hard een eetstoornis kan zijn, hoe negatief je over jezelf denkt en hoeveel ruimte de gedachten over (niet) eten eigenlijk innemen. Daarnaast neemt ze de lezer ook mee in het leren begrijpen hoe een eetstoornis eigenlijk over zoveel meer gaat dan eten alleen. En dan bedoelen we dat een eetstoornis ook gaat over zelfwaardering, over ontdekken wie je zelf bent en wat je belangrijk vindt in het leven, over verwerken van moeilijke dingen, over leren voelen en leren loslaten van controle op het eten om terug te kunnen genieten enz.

Verder laat Kato in het boek zien hoe de eetstoornis steeds minder haar identiteit bepaalt, maar dat zoiets niet vanzelf gaat. Het vraagt dat je bij jezelf stilstaat, door in therapie of opname te gaan, en dat je jezelf zo beter leert kennen. Herstellen betekent ook dat je elke dag opnieuw de strijd aangaat met de eetstoornis. Eén van de dingen die Kato als helpend ervaart, is het aangaan van een fear food challenge. Zo blijft ze zichzelf uitdagen om uit haar comfortzone te stappen.

Dit boek is mooi uitgegeven, met sprekende illustraties en met veel zorg en liefde geschreven. We lezen geen triggerende cijfers, maar juist een zorgzame manier om een complexe problematiek op een eenvoudige manier onder woorden te brengen. Dat is een kunst.

Net zoals de titel verwijst naar een kunst: ‘Liefs, ik’. Hoe mooi is het als je dat uiteindelijk weer tegen jezelf kan zeggen?

Recensie Els

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Jan 08, 2021 12:08:57
Modified Date Jan 08, 2021 12:09:27