normal
bold
narrow
normal
bold
Weg van het piekeren
Filip Raes

Weg van het piekeren

Actie als remedie

Lannoo Campus (2020)
#82
9789401472159
190 pages | België | Nederlands
LOC Class. PSY 922

Genres

  • Psychologie

Plot

RECENSIE

Piekeren doen we allemaal wel eens. Soms over situaties die voorbij zijn, soms over situaties die nog voor ons liggen. Piekeren geeft ons de indruk dat we aan het zoeken zijn naar een oplossing, maar eigenlijk vermijden we om het probleem echt aan te pakken door nog wat langer en nog wat dieper door te gaan op het analyseren en van verschillende kanten bekijken enz.

Met Weg van het piekeren schreef Filip Raes een duidelijk verstaanbaar en prettig leesbaar boek voor de notoire piekeraars onder ons. Het is duidelijk hoe hij gebruik maakt van zijn kennis over hoe mensen leren, om de boodschap aan zijn lezers op een vatbare manier over te brengen. Zo gebruikt hij het acroniem PiTA om ons eraan te herinneren: merk je dat je aan het Piekeren bent? Dan is het Tijd voor Actie.

Ben je aan het piekeren over iets dat je kan aanpakken? Onderneem dan actie. Schrijf het desnoods op een to-do-lijstje, zodat je de volgende ochtend weet: dit is wat me te doen staat en daar ga ik nu een begin mee maken. Als je echter piekert over iets waar je geen controle over hebt, wees dan mild voor jezelf en stuur je aandacht in de richting van wat jou energie geeft, wat je fijn vindt of waar je helemaal van in flow kan geraken.

Het boek leest vlot en staat vol met persoonlijke anekdotes en verhalen van mensen die ook piekeren. Op die manier is het makkelijk verteerbaar en geen taai wetenschappelijk boek geworden. Nochtans is het wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd en we kunnen dan ook inzichten uit de Acceptance en Commitment therapie en de positieve psychologie herkennen. Voor de geïnteresseerde lezer zijn er voldoende voetnoten en verwijzingen om op zoek te gaan naar nog meer literatuur. Kortom, een aangenaam en vlot leesbaar boek voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in eigen piekerprocessen en die op zoek is naar wat je kan doen om er niet zo volledig door opgeslorpt te worden. Tijd voor Actie dus: lezen maar!

Recensie Els

Personal

Quantity 1
Read it
Added Dec 01, 2020 12:24:11
Modified Dec 01, 2020 12:25:07