normal
bold
narrow
normal
bold
Over winnen
Hilde Houweling

Over winnen

De brouwerij (2018)
#39
9789078905936
Nederlands
LC Control No. ATB 889

Genre

  • Autobiografie

Plot

RECENSIE

‘Over winnen’ brengt het verhaal van een jonge vrouw die jarenlang strijdt tegen de ziekte Anorexia.
Als kind was ze fanatiek bezig met hockey en het was haar ambitie om in het Nederlands elftal te spelen. Ze deed er alles voor maar helaas had ze een trainer die haar misbruikte. Toen zag ze het zelf niet in maar dit is wel mede het begin geweest van haar problemen. Daarnaast was ze enorm perfectionistisch en gedreven, maar ook erg onzeker waardoor ze steeds bevestiging nodig had van haar omgeving. In een mum van tijd zakte ze weg, letterlijk en figuurlijk, en raakte ze in de ban van haar eetstoornis. Hierdoor raakte ze volledig geïsoleerd van de buitenwereld en gleed ze steeds verder weg.

Uiteindelijk werd ze verschillende keren opgenomen en volgde ze allerlei therapieën om terug beter te worden. Het zou echter jaren duren vooraleer Hilde de klik kon maken om echt voor herstel te gaan.

Momenteel is ze nog steeds in behandeling bij Human Concern, een kliniek voor eetstoornissen. Nu ze lichamelijk terug beter is, ligt de focus vooral op traumabehandeling. Hilde gelooft nu voor het eerst in volledig herstel en ze wil later ook als ervaringsprofessional werken.

Dit boek leest erg vlot en je wordt als het ware meegesleept in haar verhaal. Voor mensen die zelf geen eetstoornis hebben of ermee bekend zijn, biedt dit boek een duidelijk inzicht in de ziekte Anorexia. Ze laat de lezer zien hoe haar gedachten enkel nog rond eten (of misschien beter gezegd ‘niet eten’) draaien, hoe ze haar omgeving misleidt en zichzelf kapot maakt. Maar ze toont ook dat er achter een eetstoornis meestal een ander probleem schuilt, in haar geval het misbruik door haar coach, maar ook haar perfectionisme en haar gebrek aan zelfvertrouwen.

Dat ze haar verhaal zo open brengt, dwingt respect af. Je kan niet anders dan met haar meeleven en bij iedere opname hopen dat ze de klik kan maken en opnieuw van het leven kan genieten. Met dit boek wil ze ook steun bieden aan diegenen die nog volop strijden tegen de ziekte en aantonen dat herstel echt wel mogelijk is. Voor mensen die zelf aan de ziekte lijden of geleden hebben, biedt dit boek heel veel herkenning.

Over winnen is een schitterend, open en eerlijk boek geschreven door een sterke vrouw !

Bespreking Marina

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Feb 26, 2019 13:30:28
Modified Date Feb 26, 2019 16:18:07