normal
bold
narrow
normal
bold
Tot op het bot
Roxane Bauwens

Tot op het bot

Mijn innerlijke strijd

mijnbestseller.nl
#37
9789463188791
103 pages | Nederlands
LC Control No. ATB886

Genre

  • Autobiografie

Plot

RECENSIE

In dit boek vertelt de nu achttienjarige schrijfster hoe de veertienjarige Noor anorexia ontwikkelt. In dit autobiografisch verhaal beschrijft ze het proces dat ze zelf heeft doorlopen tijdens, zoals ze zelf zegt, de vier verschrikkelijkste jaren uit haar leven.

Wanneer de eerste schooldag van het derde middelbaar eraan komt, groeien de angst en onzekerheid bij Noor. Om met deze gevoelens om te kunnen gaan, zoekt ze haar toevlucht in iets waar ze controle over heeft: zo weinig mogelijk eten en zo veel mogelijk bewegen. Ze haalt haar inspiratie op Pro-Ana sites en de situatie loopt al vrij snel uit de hand. Gelukkig trekt het CLB tijdig aan de alarmbel en dan begint de zoektocht naar een geschikte behandeling. Eerst probeert ze het ambulant maar uiteindelijk moet ze toch worden opgenomen. Noor voelt zich er echter niet op haar plaats en na vier weken wil ze thuis verder aan haar herstel werken. Ze slaagt erin haar streefgewicht te bereiken maar haar gedachtegang blijft nog wel eetgestoord. Pas wanneer ze de diagnose ASS krijgt (autismespectrumstoornis), vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar. Nu wacht haar een nieuwe uitdaging om hiermee om te gaan in de toekomst.

Roxane Bauwens heeft een passie voor schrijven en taal, en dit merk je bij het lezen van dit boek. Jongeren die met een eetstoornis worstelen, zullen zich ongetwijfeld in haar verhaal herkennen. Een klein minpuntje is evenwel dat het boek triggerend kan zijn omwille van het meermaals vermelden van haar gewicht. Voor de omgeving van een jongere met een eetstoornis kan het boek helpend zijn om meer inzichten te krijgen in de ziekte en sneller signalen te herkennen.

Roxane wilde met dit boek het goede doel steunen en schonk de opbrengst ervan aan onze vereniging ANBN. In het kader van Music for Life ging ze, samen met haar ouders, het geld persoonlijk overhandigen in Wachtebeke. Daar zijn we haar uiteraard heel dankbaar voor. We wensen haar het allerbeste toe.

Bespreking Fabienne

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Jan 16, 2019 15:31:32
Modified Date Jan 17, 2019 06:23:08