normal
bold
narrow
normal
bold
Friet in de kliniek
Marit Brugman

Friet in de kliniek

Moon
#33
9789048839759
112 pages | Nederlands
LC Control No. ATB 878

Subject

  • Autobiografie

Plot

RECENSIE

‘Friet in de kliniek’ is het autobiografisch verhaal van Marit Brugman die op het eind van haar tienerjaren de eetstoornis ‘anorexia’ ontwikkelt. Voorheen was zij een vrolijke meid die nooit overgewicht had en van het leven genoot. Maar op een gegeven moment veranderde dit en stilletjes aan werd eten een obsessie en grote angst voor haar.

Marit beseft eigenlijk vrij snel dat het zo niet verder kan en vertelt haar moeder dat ze een eetstoornis heeft. Op dat moment begint haar strijd tegen deze ziekte. Aanvankelijk ambulant maar wanneer dit niet het gewenste effect heeft en Marit in elkaar zakt op de badkamervloer, stemt ze er mee in om zich te laten opnemen in een kliniek gespecialiseerd in eetstoornissen.

Vooral de eerste weken zijn erg moeilijk maar toch zet Marit door. In dit boek vertelt zij met enige zelfspot hoe haar herstel in de kliniek verloopt. Opvallend hierbij is dat zij op een positieve en hoopvolle manier beschrijft wat zij en haar lotgenoten doormaken, vooral als het op eten aankomt. Zo staat er iedere week friet op het menu, de grote angst van iedere anorexiapatiënt! Eens zij al goed is aangekomen, kan er ook gewerkt worden aan haar gedrag, haar manier van denken en haar gevoelens.

Na zes maanden mag Marit de kliniek verlaten. Zij heeft daarna zeker nog moeilijke momenten en ook een terugval maar ze slaagt er toch weer in om een gezond gewicht te bereiken. Volledig hersteld van haar anorexia is zij nog altijd niet maar zij kan opnieuw volop genieten van het leven en het eten, al is daar af en toe nog altijd het anorexia-stemmetje dat zich laat horen. Het verschil met vroeger is dat zij hieraan niet meer toegeeft.

Dit is een heel fijn boek om te lezen, gewoon omdat het zo hoopvol en positief geschreven is. Mensen die zelf een eetstoornis gehad hebben of nog hebben zullen zich vast en zeker herkennen in haar strijd met eten. Maar ook voor de omgeving en hulpverleners kan het waardevol zijn om dit boek te lezen. Bovendien leest het erg vlot. Een aanrader dus !

Bespreking Marina

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Jun 25, 2018 15:37:30
Modified Date Aug 24, 2018 14:21:02