normal
bold
narrow
normal
bold
Werk/Gezondheid
Geerdt Magiels

Issue #0

Werk/Gezondheid

Een samenleving waarin iedereen mag meedoen

Mammoet (2023)
#120
9789462674493
251 pages | Nederlands
LC Control No. INF 967

Plot

RECENSIE

Werk is voor veel mensen een belangrijke bron van zingeving, van verbondenheid met collega’s, van identiteit, van inkomen en daarmee ook bestaanszekerheid. Werken is leven. Zelfs de kleinste cellen in ons systeem zijn erop voorzien om te werken. Als cellen niet meer werken, sterven ze af. Als mensen niet meer (kunnen) werken, worden ze vaak ziek. Soms is ziekte de aanleiding om (tijdelijk) niet meer te kunnen werken en soms maakte werkloosheid ook ziek.

In dit boek beschrijft Magiels uitvoerig welke impact werk en gezondheid op elkaar hebben. Thema’s als psychosomatische klachten, burn-out, armoede, pesten en ook het meer technische proces van ziekte, ziektewetgeving en re-integratie worden op een bevattelijke manier uitgelegd. De casussen tussendoor geven een verrijkend inzicht in de thema’s die aan bod komen. Dit geeft ons onder andere inzicht in het complexe samenspel tussen lichaam en geest: we zijn niet enkel een lichaam of een brein, maar we zijn een volledig wezen dat een lichaam heeft en dat psychisch welzijn of onbehagen kan ervaren. Dit hele systeem kan onder druk komen te staan door wat we meemaken doorheen onze levensloop.

Voor wie lijdt aan een eetstoornis, kan werk lange tijd een belangrijke motivator zijn om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Toch kan een samenloop van omstandigheden er soms voor zorgen dat je (tijdelijk) in ziekte terechtkomt. Wat er je dan staat te wachten, welke diensten er betrokken zijn, en wat je best weet over langdurige ziekte en re-integratie op de arbeidsmarkt kan je allemaal lezen in dit goed onderbouwde werk.

Ook voor hulpverleners met cliënten die tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt zijn, kan dit boek heel wat handvaten en informatie geven. Het verbreedt de kijk op ziekte en stelt het ook scherp in de context van de huidige samenleving, met organisaties die een cultuur kunnen hebben die niet meteen herstelondersteunend (maar concurrerend) is. Ook het belang van onbetaald werk wordt onderschreven. Zoveel mensen in onze samenleving ontvangen geen loon voor het werk dat ze uitvoeren, maar als zij allen zouden staken, zou de samenleving stilvallen. Werk doet leven, en werk doet samen-leven.

Op de achterflap lezen we dat Geerdt Magiels zoekt ‘naar de juiste woorden en beelden om de complexiteit van de wereld begrijpelijker te maken, van de kronkels in de hersenen tot de zorg voor gezondheid’. Wat mij betreft is de auteur daar wonderwel in geslaagd!

Els Verheyen

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Oct 29, 2023 10:33:13
Modified Date Oct 30, 2023 13:46:23